Když ti chybí hadr. Jak designéři Michal Strach a Filip Mirbauer navrhují nábytek Fleysen a co je vůbec svedlo dohromady.

Fleysen_rozhovor_web011

První dvě kolekce našeho kovového nábytku navrhla dvojice předních českých designérů poté, co je na Designbloku 2022 oslovil majitel značky Filip Dušek. Co stojí za funkčností jejich nápadů, na to jsme se zeptali designérů osobně.

Kdy a kde začala spolupráce mezi vámi dvěma a jak jste se dostali k nábytku Fleysen?

Michal: S Filipem jsme se potkali v roce 2015 během Diploma Selection na Designbloku, kde jsme měli expozici vedle sebe. Při instalaci jsme oba potřebovali hadr a nemohli jsme ho nikde sehnat. To bylo naše seznámení. Spolupráce s Fleysen pak začala o něco tradičněji, když nás na Designbloku objevil Filip Dušek a navrhl nám, abychom pro něj vymysleli redesign funkčních polic a skříněk, které firma Elroz vyváží do zahraničních hobby marketů.

Filip: Začali jsme dvířky ke klasické skříňce, která se prodává v hobby marketech, a potom jsme dostali za úkol přinést něco nezvyklého, co nábytku dodá nějaký život. 

Fleysen - prvni navrh

Jak vznikají vaše návrhy pro Fleysen?

Filip: Dostaneme od firmy zadání a společně probereme, jak k němu přistoupit. Vytvoříme první skici a základní představu. Dále návrh rozkreslíme do 3D, z čehož jdou výrobní data, která dále konzultujeme s výrobou a s techniky z Fleysen. Z toho taky vzniknou vizualizace, které potom ten nábytek prezentují.

Má nábytek Fleysen nějaký výrazný prvek? Poznáme ho na první pohled?

Filip: Asi nejdůležitějším prvkem je perforace. Začali jsme s ní díky dvířkům, která bylo potřeba zpevnit vnitřním plechem a tím, že vnější plech byl perforovaný, zevnitř prosvítala barva. Ta tomu designu dodala život a kromě zajímavé barevnosti taky hru světla se stínem. Zároveň se snažíme o subtilní konstrukci. Aby ten nábytek nepůsobil masivně, ale spíš jako lehčí věc, která působí vzdušně v interiéru. 

Michal: Pro navrhování je důležité technologické zázemí, kterým Fleysen disponuje, a od toho se v podstatě všechno odvíjí. Snažíme se omezení, která plech má, používat jako dekor, než aby nás omezovala v rozletu.

43-8_velka-01web

Která to jsou omezení? S jakými specifiky kovu je potřeba pracovat?

Filip: Asi největším omezením při navrhování z kovu je složitost ohybu, který by byl jiný než rovný. To nás svazuje tvarově.

Michal: Výrobní možnosti jsou limitované vybavením dílny. Zásadní moment byl, když jsme navrhli regály, kde se používá kromě deskového i tyčový materiál a bylo možné výrobní technologii rozšířit o svařování těch tyčí. Pro nás to znamenalo posunout tvarosloví pro nábytek Fleysen zase o kus dál.

Jaké výhody má kov jako výrobní materiál?

Filip: Výhodu kovu vidíme hlavně v tom, že nám umožňuje dělat hodně lehké, subtilní věci, které zároveň dobře fungují a unesou hodně velkou hmotnost. Z pohledu udržitelnosti se snažíme o co největší recyklovatelnost. Ocel sama o sobě je recyklovatelná a v našich návrzích zohledňujeme také to, aby se jednotlivé díly daly snadno oddělit a bylo možné je recyklovat samostatně.

Máte nějaký oblíbený Fleysen produkt?

Michal: Kdybych chtěl vypíchnout jeden produkt, tak jsou to regály. Ale v podstatě mám rád všechny, protože si myslím, že se nám dobře daří držet vzhledovou jednotnost všech výrobků napříč jejich typologií a účelem.

Filip: Já mám asi nejradši malé červené svítidlo a nástěnné žebrované hodiny.

Kdo jsou Fleysen designéři 

Fleysen_rozhovor_web015

Filip Mirbauer

Filip Mirbauer (*1990) získal diplom na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni v roce 2015, ale jeho jméno se v uměleckých kruzích začalo skloňovat ještě před dokončením studií. Již v roce 2012 byl nominován na Národní cenu za studentský design, má na kontě dvě nominace na Czech Grand Design, je držitelem ceny Red Dot z roku 2020 nebo historicky první ceny Designbloku za udržitelný design z roku 2021. Věnuje se produktovému designu, především nábytku, svítidlům a bytovým doplňkům.

Fleysen_rozhovor_web016

Michal Strach

Michal Strach (*1985) vystudoval ateliér KOV na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Jeho tvorba, do které patří nábytek, hračky, šperky nebo objekty na hraně designu a umění, je hojně vystavována na přehlídkách designu v ČR i v zahraničí. V roce 2016 zvítězil v cenách Designbloku, několikrát byl nominován na cenu Czech Grand Design a spolu s Filipem Mirbauerem získal nominaci v cenách Designbloku i Czech Grand Design za první kolekci nábytku Fleysen.