Barva měsíce: bledězelená, 20 % sleva, doprava zdarma, 24.-30.4.! Doručujeme na Slovensko!

Barvy v interiéru. 5 kroků při jejich výběru.

Je nám jasné, že bohatá nabídka deseti barev od produktu a zaklínadla typu RAL 3028 vám občas spíš překáží než pomáhají. Proto přijměte přehledného průvodce, jak se rozhodovat při výběru barev do vašeho domova. Jakou barvou vymalovat, podle čeho vybrat světlé a tmavé odstíny nábytku a co jednotlivé barvy vlastně znamenají?

fleysen_barvy-3

1.Inspirujte se, ale věřte svojí intuici

Začněte inspiračními pinterestovými nástěnkami, hovory s přáteli i pročítáním názorů odborníků. Držte se ale i svých osobních preferencí a všechny barvy, které nemáte rádi, prostě vylučte. Nemusíte vědět proč, vaše „sympatie“ se pravděpodobně nezmění.

fleysen_barvy-4

TIP: Podívejte se, jak s barvami pracuje ve svém vlastním bytě interiérová designérka Ráchel Smékalová.

PROHLÉDNOUT BYT DESIGNÉRKY

2. Pochopte svůj prostor

Základní poučka zní – světlé barvy prostor opticky zvětší, ale mohou působit chladněji, tmavé prostor zmenší, ale zútulní. Velikost prostoru není jen o výměře, je podstatná také výška stropu nebo velikost oken. Do světlé místnosti si můžete dovolit více tmavších barev. Sledujte také denní světlo – kam dopadá, které části bytu potřebují rozsvítit.

3. Zařaďte neutrál

Aby se z vašeho domova nestalo tržiště, položte mu neutrální barevné základy. Za neutrální barvy se považují bílá, černá, šedá a přírodní barvy, které nacházíme ve velkém množství v přírodě – hnědá, béžová, modrá, zelená v podobě rostlin a taky starorůžová, kterou najdete nově v naší stálé nabídce. Neutrální barvy patří na velké plochy jako podlaha a zdi, ale pracujte si nimi i u nábytku.

fleysen_barvy-6

OMRKNOUT STARORŮŽOVOU

4. Vytvořte si vzorník

Jistě tušíte, že i neutrální odstíny se mezi sebou mohou přebíjet, natož, když k nim chcete přidat výraznější tóny. Vytvořte si proto vzorník, na kterém můžete testovat kombinace barev, vzorů i materiálů. Ideální je nechat tomu čas a postupně sledovat, jak spolu jednotlivé materiály a odstíny fungují, kde ubrat nebo přidat.

5. Výrazné věci pořiďte najednou

Ty největší kusy nábytku vybírejte společně. Když dokupujete kousky postupně, často se koncept ladících barev rozpadne. Výrazné barvy našich skříní a regálů by měly ladit se zbytkem vaší domácnosti, šedé či černé regály zapadnou vpodstatě kamkoliv. Menší police nebo doplňky pak můžou svojí nepřehlédnutelnou barvou třeba rozsvítit nezajímavý kout.

 

fleysen_barvy-1

Teorie barevného kruhu

Pokud se do úvahy nad barevnými kombinacemi chcete ponořit hlouběji, můžete pracovat s barevným kruhem, který navrhl učitel na německém Bauhasu Johannes Itten. Kruh se skládá ze tří základních (primárních) barev – červená, žlutá, modrá – dále ze sekundárních barev, které vzniknou smícháním tří základních ve stejném poměru – fialová, zelená, oranžová – a nakonec z barev terciálních, ve kterých se míchá primární a sekundární barva.

fleysen_barvy-2

Barvy, které jsou v kruhu naproti sobě, jsou tzv. komplementární – výrazně spolu kontrastují a doporučuje se je spolu kombinovat. Skvěle spolu ladí také barvy v analogickém schématu – to jsou ty, které jsou v kruhu vedle sebe.

Sytost a jas

Podle toho, jaký podíl má barva jasu, je světlá nebo tmavá (černá barva má nulový jas, bílá má stoprocentní). Sytost určuje, jak moc je barva výrazná a v podstatě jde o to, kolik má v sobě šedé. Plné sytosti dosahují pouze barvy středního jasu.

fleysen_barvy-5

Když do kruhu tedy přidáte jas a sytost, rozšíříte škálu odsítnů, ale komplementární a analogické barvy mezi sebou budou reagovat pořád stejně. Navíc přidáte nové schéma, a to barvy monochromatické – další kombinaci, se kterou se skvěle pracuje.

Věříte na barvy?

Každá v sobě ukrývá jinou emoci a energii, i když napříč kulturami se některé významy značně liší. Záleží samozřejmě i na tom, jak je vám daná barva subjektivně příjemná.

  • Modrá: klid, harmonie, stabilita, moudrost, pravda
  • Zelená: relax, svěžest, rovnováha, zdraví, obnova
  • Žlutá: slunce, radost, majetek, bezpečí
  • Oranžová: kreativita, nadšení a optimismus
  • Červená: extraverze, smyslnost, nebezpečí, intenzita, síla
  • Růžová: něžnost, jemnost, mládí
  • Fialová: tajemno, luxus, jemnost
  • Hnědá: teplo, zemitost, pohodlí, jistota
  • Černá: elegance, minimalismus, luxus
  • Šedá: neutralita, klid, snadno kombinovatelná s ostatními barvami
  • Bílá: čistota, neutralita, perfekcionismus, harmonie

DO BAREVNÉHO E-SHOPU

Pár tipů na závěr

Pokud se bojíte experimentovat, držte se neutrálních barev a výrazné barvy můžete do interiéru vnést pouze na doplňcích, textiliích a malých kusech nábytku jako jsou taburety, nástěnky nebo naše kovové police.

Na začátku můžete domov zařizovat do dvou až tří hlavních barev.

Výrazné syté barvy se skvěle kombinují s pastelovými, spíš než s tmavými.

Podle teorie kruhu fungují kombinace tón v tónu (monochromatické barvy), neboli různá intenzita od jedné barvy, analogické barvy, tedy ty, které jsou na kruhu vedle sebe, a komplementární barvy – ty, které jsou naproti sobě.