Barva měsíce: bledězelená, 20 % sleva, doprava zdarma, 24.-30.4.! Doručujeme na Slovensko!

Je to doma! #7 V barevné sbírce interiérové designérky

Fleysen_Rachel_web001

Bytem interiérové designérky Ráchel Smékalové se procházíte jako galerií. V každém koutě na vás vykoukne výrazný kus nábytku nebo designový solitér, zatímco vaši návštěvu mlčky pozoruje opulentní štukovaný strop. Do sbírky plné barev a prvků s příběhem nedávno přibyly i naše dva nástěnné regály #1212.  

Fleysen_Rachel_web008

„Celých pět let, co jsme spolu, hledáme polici, kterou bychom oba tolerovali.“  Foto: Dita Havránková  

Ráchel věří, že každý prostor si sám řekne, co je v něm potřeba. Proto ve svém bytě, kde žije s manželem a dvěma dětmi, postupně vytvořila barevnou kolekci z mramoru, dřeva a mosazi. Co v domácnosti ale chybělo, byla praktická police, která svým designem dosáhne úrovně ostatních kousků a zároveň splní úložnou funkci. 

Jak jste se o Fleysen dozvěděla? 

Klikla jsem na reklamu na Instagramu. Chtěli jsme regál, ale nemohli jsme se rozhodnout, jakou barvu. Pak se objevila ta růžová, kterou miluju, stejně jako peach nebo bledě modrou. Vždycky říkám, že mám ráda barvy nebe, ať už vycházejícího, nebo při zapadajícím slunci. Takže když jsem viděla tuhle růžovou, bylo jasné, že ji musím mít.  

Fleysen_Rachel_web009

 Čím vás nábytek zaujal? 

Můj muž od doby, kdy se známe, pořád říká, že potřebujeme nějaký kallax – to je taková nejvíc basic police z Ikea, kterou v jednu dobu měli všichni. No a já zase říkám, že v životě žádný kallax nechci. Takže celých pět let, co jsme spolu, hledáme polici, kterou bychom oba tolerovali. A tenhle design je vzdušný, lehký, líbí se mi, že regál nestojí na zemi a líbila se mi ta barva. Tak jsem uznala, že tenhle kallax v životě mít můžeme. 

Jak tenhle kus nábytku zapadá do vašeho interiéru? 

Modrá police v kuchyni úplně snadno, ale ta růžová v obýváku je díky materiálu výrazný kus. My jsme doteď měli jen dřevo, mramor a mosaz. Takový moderní materiál v tomhle v interiéru tudíž hodně vyniká. Dlouho jsem nevěděla, co s tímhle koutem udělat, a změnila jsem ho asi patnáctkrát. Nikdy to nebylo ono, např tam bylo křeslo, na kterým nikdo nesedí. Teď tu je konečně něco, co tam patří funkčně, a navíc to ten opulentní obývák trochu shodí, což mě baví. 

My zároveň máme hodně vintage věcí ze šedesátých, sedmdesátých let, které bývají z tmavšího dřeva, ale dneska je v nábytku trendy dělat takový ten světlejší dub, který se k tomu úplně nehodí. A ten kov mi k našim vintage prvkům přijde fajn, že nemusíme tím světlým dřevem nic rozbíjet. 

Fleysen_Rachel_web023

S jakými kusy nábytku či doplňky jste naše police sladila? 

Je to sbírka starých a nových věcí. Na kuchyňské polici máme např. francouzský porcelán z druhé ruky, talířek Ditmar Urbach, vedle toho je Rückl ještě z dob Ronyho Plesla, dva hrníčky, které jsem si nedávno vybrousila, moje oblíbené kuchařky a další věci. Takže je to kolekce objektů, které mám ráda a které pro mě mají nějaký příběh. 
 Fleysen_Rachel_web016

Je Fleysen váš první větší kovový nábytek? 

Vlastně ano. Např. náš mramorový stůl, který jsme si nechali vyrobit, má  nalakované kovové podnoží a pak tady máme různé kovy jako chrom nebo mosaz, ale spíš v nepatrné podobě jako jsou lampy nebo nohy židlí. 

Vidíte nějaké výhody a nevýhody toho kovu? Překvapilo vás něco? 

Je super praktické, že to jen otřete a nemusíte se o nic bát. Občas pronajímáme byt přes Airbnb a např. u mramoru musím pořád lidem vysvětlovat, že na něj nesmí pokládat mokré věci. Je to nepříjemné, ale nutné. U kovu nic řešit nemusíme a je to bez stresu. 

Bála jste se barevného nábytku? 

Já věřím, že když se člověk někam nastěhuje, tak si ten byt trochu řekne, co potřebuje. A tenhle náš byt mi řekl, že potřebuje barvy a divokost, shodit tím ty opulentní stropy a vytvářet takovou barevnou sbírku. Jednou za dva týdny sem chodí uklízečka a vždycky, když přijde, tak si uvědomím, že jsem jí tady zase něco změnila. 

Takže, abych odpověděla na otázku, rozhodně jsme se barev nebáli. Naopak jsme rádi, že jsme do naší barevné sbírky mohli přidat další kousky. Stěny tady u nás nejsou bílé, ale spíš do béžovo-oranžova. Takže bez nábytku to tu působí trochu stařecky, ale barvy to rozbijí.  

Fleysen_Rachel_web011
Poznámka: Ráchel Ahuja Smékalová je interiérová designérka a zakladatelka kreativního studia Rachel Ahuja, které se zaměřuje na interiérový design komerčních prostor a visual merchandising, a dále spoluzakladatelka koncept storu Qurated s vintage doplňky a nábytkem. Žije s rodinou v Praze.
 

Baví vás seriál Je to doma? Nakoukněte i do dalšího pražského bytu, ve kterém žije herec Tomáš Měcháček a který se pyšní našimi regály, tentokrát ve třech různých barvách. 

Fotografie: Dita Havránková